sobota 15. srpna 2015

Krocení divokých vln

Je stále velké vedro a málo vody, proto jsem se pustila bez praní do srsti mohérové kozy. Chomáčky jsou velmi příjemné na dotek, vlákna jsou silná, ale jemná a velmi lesklá.

Něco málo o kozičce z které pochází - Plemeno mohérová - angorská koza vzniklo v přední Asii. Srst má vysokou obloučkovitost, vynikající lesk - listrový, při délce okolo 30 cm, což odpovídá měsíčnímu přírůstku až 2,5 cm. Střiž se provádí 2x ročně. Rouno tvoří z 80% polopesíky, 18% podsada, 2%pesíky - mrtvé vlasy. Sortiment srsti C-DE (30-45mm). Srst má minimální obsah vlnotuku, pokrývá celé tělo včetně břicha a končetin a na čele tvoří čupřinu. Tolik ze stránek www.schok.cz

Vlna - tedy srst - je opravdu nemastná a přede se krásně nepraná. Vlákna mají délku asi 15 cm což mi znemožňuje jakýkoliv pokus příst z ruličky nebo z utaženějšího česance. Při česání je potřeba vlákna dokonale oddělit do nadýchaného chomáčku jinak při předení zůstává pramínek pospolu a dělá v přízi neplechu.

Nepraná a nečesaná srst mohérové kozy



Nejlépe se mi předla důkladně načesaná hromádka kterou jsem si volně položila na klín na plátěnou podložku a volně nechala skládat vlákna k sobě. Tím, že jsou vlákna hodně na volno umožňují odpadávání velké části hrubých asi 2-3cm dlouhých pesíků a výsledná příze je méně kousavá.


Surová - načesaná a následně sepředená dvonitka





4 komentáře:

  1. Vypadá pěkně. Kdysi jsem měla cukání si pořídit i tohle zvířátko, ale ZOO už by mi doma nestrpěli. A byla by to další práce navíc, která by mě odváděla od předení. Co ty? Nemáš chuť si ke kozenkám připojit nějaké vlněné zvířátko?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaké vlněné zvířátko určitě bude, ale teď jsem to odsunula - teď vím, že bych tomu nemohla dát co bych si představovala. A ještě ani nejsem rozhodnutá které to bude, ale ono to uzraje a pak to bude úplně jasný :)

      Vymazat
  2. To musí být úžasně jemné, nikdy jsem neměla takovou věcičku v rukou, jak se to předlo? Překvapuje mě, že píšeš, že to kouše.Ala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kouše to kvůli těm krátkým chlupům. Pak už jsem si to vychytala a brala pramínek po pramínku a většinu krátkých vlasů odstranila před česáním. Nakonec se přikláním k tomu, že tam jsou spíš malé zástřihy a ty dělají hlavně ty kousavé štětinky. Je to zvláštní materiál - není to takový ten muchlací měkounkej do kterého se chceš zavrtat, ale je zajímavý a určitě stojí za to ho zkusit. Pošlu ti kousek na ochutnání a budu ráda když se podělíš o tvůj pocit z bílých vlnek :)

      Vymazat

Nová vášeň ?

Zhruba před třemi týdny jsem měla tu krásnou možnost vyzkoušet si paličkování. Úplně žasnu jak je to všechno tak dokonale vymyšlené  - od uz...